A&O fondsen Collegereeks Omgevingswet OR-leden

De online collegereeks Omgevingswet voor OR-leden, is een vierdelige mini-cursus die jou alle ins-en-outs geeft die je moet weten over de Omgevingswet. Na de vier ochtendsessies van 90 minuten beschik je over de nodige actuele kennis, concrete adviezen en praktische handvatten. Hierdoor ben je in staat om jouw werk als OR- of kaderlid met betrekking tot de Omgevingswet direct anders, beter en handiger aan te pakken. Je kunt je tot en met 25 februari a.s. aanmelden voor de gehele collegereeks of voor losse colleges die je specifieke interesse hebben.

De collegereeks is een gezamenlijk initiatief van de A&O-fondsen Provincies, Gemeenten en Waterschappen en de bonden CNV, FNV en CMHF.

Vergroot je kennis
Door de invoering van de Omgevingswet veranderen het speelveld en de spelregels aanzienlijk voor iedereen die werkzaam is in het ruimtelijk domein. Dat heeft grote impact op de werkwijzen en interne en externe samenwerking. Er wordt een beroep gedaan op andere competenties en talenten van medewerkers. Daarom starten we deze 4-delige collegereeks met vier experts die jou helemaal up-to-date brengen; je vergroot hiermee je kennis en handelingsperspectieven als OR-lid.

OR en kaderleden
Deze reeks is speciaal bedoeld voor OR-leden en kaderleden van de bonden die aangesloten zijn bij de sector Provincies, Gemeenten of Waterschappen en die interesse hebben in en/of zich goed willen voorbereiden op de naderende inwerkingtreding van de wetswijziging en aan de slag willen met de Omgevingswet. Deelname aan de collegereeks is voor iedereen in de genoemde sectoren kosteloos.

Interactieve A&O fondsen Collegereeks
In de vierdelige online collegereeks nemen de sprekers je mee door de Omgevingswet. Ze gaan dieper in op het doel, de werking en het effect op de organisatie en mensen en laten de verschillende loopbaanmogelijkheden zien die de nieuwe wet biedt. Medewerkers moeten immers competenties ontwikkelen die passen bij hun nieuwe rollen. Ook leren ze je hoe je als OR-lid invloed kunt uitoefenen en het gesprek kunt aangaan met medewerkers, directie en bestuur. De colleges zijn interactief en daarom is er volop ruimte om vragen te stellen.

De collegereeks is logisch opgebouwd. De onderwerpen zijn achtereenvolgens:
1. De bedoeling van de Omgevingswet
2. De werking en het effect van de Omgevingswet op organisaties
3. De kansen en mogelijkheden voor medewerkers
4. De rol van de OR in de verandering

College 1. De Bedoeling | dinsdag 2 maart van 09.00-10.30 uur – DIT COLLEGE HEEFT REEDS PLAATSGEVONDEN

Dinsdag 2 maart beginnen we met een korte gezamenlijke kick-off. Daarna neemt gastspreker Gelinde Groeneveld (strategisch advies en procesbegeleider van de Omgevingswet) je mee door het waarom van deze wetswijziging en wat de actuele status is.

College 2. De Werking | donderdag 4 maart van 09.00-10.30 uur – DIT COLLEGE HEEFT REEDS PLAATSGEVONDEN

Tijdens dit college, waarbij Regina Koning (juridisch expert en kwartiermaker: Energietransitie | Bouwrecht | Circulair bouwen | Omgevingsrecht) gastspreker is, wordt stilgestaan bij de impact van de Omgevingswet vanuit technisch en juridisch oogpunt.

College 3. De Kansen | dinsdag 9 maart van 09.00-10.30 uur

Tinka van Vuuren (bijzonder hoogleraar Vitaliteitsmanagement Open Universiteit Nederland) is tijdens dit college de gastspreker. Zij licht toe wat de wet voor mogelijkheden en kansen biedt voor medewerkers die richting willen geven aan hun loopbaan.

College 4. Aan de slag | donderdag 11 maart van 09.00-10.30 uur en Rondetafelgesprek 10.30-11.30 uur

Gastspreker Anton Willemsma (freelance trainer en bedrijfskundig adviseur Organisatie-&Verandermanagement. Specialiteit: medezeggenschap) weet je alles te vertellen over wat je als OR-lid kan doen en op welke wijze de OR het gesprek aan kan gaan met directie en/of bestuur. Na afloop van dit college kun je aansluitend mee doen met een rondetafelgesprek. We praten dan na met ervaren OR-leden. Zij delen hun ervaringen, best practices en tips, en we vertalen hun inzichten naar de werkvloer. Hierbij komen ook de vragen uit de chat aan bod.

Meld je aan voor een of meerdere colleges!