De training Talentkompas voor loopbaanadviseurs – de ervaring van Madelief

Gepubliceerd op 10 - 02 - 21

Een verhaal uit de provincie

Regelmatig horen we bijzondere verhalen uit de sector provincies. Verhalen die inspireren, waar je herkenning in vindt. Of die gewoon het lezen waard zijn. Hieronder lees je een van deze verhalen.

De training Talentkompas voor loopbaanadviseurs

de ervaring van Madelief

Madelief Kiel (34 jaar), recruiter bij de provincie Groningen, volgde in november 2020 bij ons de training Talentkompas voor loopbaanadviseurs. Omdat ze zelf volop bezig is om zich vanuit haar huidige functie verder te ontwikkelen tot loopbaanadviseur, was het invullen van het Talentkompas en het volgen van de training voor haar dubbel interessant. Lees de ervaring van Madelief.

“Voor mij is alles vrij nieuw, omdat ik zelf richting loopbaanbegeleiding wil gaan en er nog niet heel veel ervaring mee heb. Ik heb vaker testen gedaan, maar het Talentkompas is heel uitgebreid merkte ik. Met de training kom je er nog meer achter hoe een test eigenlijk werkt. Hoe ga je ermee om, wat zegt de uitslag precies. Omdat ik een test nog niet eerder zo goed heb kunnen nabespreken, vond ik dit heel erg leerzaam. Zowel voor mijn eigen ontwikkeling, als ook voor de mensen die ik wil gaan begeleiden.

Wat me het meeste aansprak was hoe je in de test kijkt naar de lage en de hoge scores. Je bent snel geneigd om te zeggen: lage scores zijn fout. Maar dat is het niet. Het is meer van: één component daar kun je hoog op scoren, maar iets anders, het tegenovergestelde, dat wordt dan automatisch laag. En daar kunnen ook competenties aan vastzitten waar je aan kunt werken, of die juist wel heel positief kunnen zijn. Dat was voor mij wel een eye-opener en iets wat ik mee zal nemen als ik een test met iemand bespreek.

Ik doe nu eigenlijk zelf de ervaring op voor dat waar ik anderen straks mee wil helpen: het ontdekken en inzetten van je talenten.

Ik heb zelf het Talentkompas ook ingevuld, al een tijdje geleden. En het leuke was dat ik mezelf daar heel erg in herkende. Het resultaat leverde dus geen verrassingen op, maar gaf een goed beeld van waar ik op dat moment stond. Het was interessant om dat inzichtelijk te hebben. Ik denk dat als ik de test nu weer zou invullen, de uitslag wel iets anders zal zijn. Qua leren en ontwikkelen heb ik wel een tijdje stilgestaan. Met jonge kinderen heb je toch wat minder ambitie en ben je meer bezig om het werk dat je op dat moment doet, goed uit te voeren. Maar nu ligt mijn focus meer op mijn ontwikkeling tot loopbaanbegeleider.

In maart 2021 ga ik ook beginnen met een opleiding loopbaancoaching. Ik ben vanuit mijn functie als recruiter natuurlijk wel met veel medewerkers in gesprek over wat ze willen in de toekomst, meer globaal om te kijken wat voor functie daarbij past. Maar ik heb er nooit een opleiding in gevolgd. Dus om daar theoretisch meer vanaf te weten, dat vind ik wel heel fijn. Zeker omdat mijn naaste collega binnenkort met pensioen gaat en ik die taak graag van haar wil overnemen. Dan kan ik – naast het aannemen van nieuwe collega’s – er ook zijn voor de mensen die al langer bij de provincie werken en die wat anders willen.

Het is mooi dat die ruimte er is bij de provincie Groningen. Hier wordt wel gekeken naar wat je graag wilt doen en wat je talenten zijn. Je zou kunnen zeggen dat ik nu eigenlijk zelf de ervaring op doe voor dat waar ik anderen straks mee wil helpen: het ontdekken en inzetten van je talenten. En het Talentkompas, die ook nog eens gratis is, wil ik daar zeker bij gebruiken.”

– interview en tekst door Hedwig Oppenheim –

Wat is jouw verhaal?

Regelmatig horen we bij het A&O-fonds Provincies bijzondere verhalen van provinciemedewerkers. Ervaringsverhalen over hoe een bepaalde stap of keus heeft geleid tot een verandering van koers waardoor iemand is gekomen tot waar hij/zij nu is. Deze verhalen inspireren enorm! Daarom zijn we op zoek naar provinciemedewerkers die hun verhaal willen vertellen. Dus wil jij ook andere provinciemedewerkers inspireren met jouw verhaal? Laat het ons weten! 

Ben jij ook benieuwd naar het Talentkompas?

Lees hier meer!

Lees meer en ga aan de slag

Meer verhalen

Bekijk alle verhalen
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.