Een op de vier werknemers zorgt voor een hulpbehoevend familielid, vriend of buur. Zij zijn mantelzorger. Aandacht, begrip en meedenken met de werk-privé balans verhoogt de vitaliteit en loyaliteit van medewerkers en voorkomt verzuim. Bovendien draagt mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid bij aan een aantrekkelijk werkgeverschap op de arbeidsmarkt.
De balans houden, is voor medewerkers met mantelzorgtaken vaak een uitdaging. Dit vraagt om afstemming tussen werkgever en werknemer, maar ook tussen de collega’s onderling. Het blijkt nog niet vanzelfsprekend dat leidinggevenden en medewerkers met elkaar in gesprek gaan over het onderwerp. En dat terwijl alleen al het bespreekbaar maken, verzuim kan voorkomen. Organisaties die samen met hun medewerkers naar oplossingen zoeken, ervaren meer vitaliteit, loyaliteit en tevredenheid op de werkvloer.
Het A&O-fonds Provincies en de Stichting Werk&Mantelzorg ondersteunen provincies en partijen bij de cao om met het thema werk en mantelzorg aan de slag te gaan in de eigen organisatie. Met een projectmatige aanpak willen we hieraan in twee jaar tijd een flinke impuls geven. We organiseren (online) bijeenkomsten. En we bieden een toolkit met werkmaterialen en inspiratie voor bewustwordingsactiviteiten. Daarnaast kan een beroep worden gedaan op de adviseurs van Stichting Werk&Mantelzorg. We sluiten zo veel mogelijk aan bij lopende initiatieven, zoals vitaliteitsbeleid en duurzame inzetbaarheid.
Wil jouw organisatie een aantrekkelijke werkgever zijn voor mantelzorgers, zodat medewerkers met mantelzorgtaken binnen de provinciale sector, hun werk beter kunnen combineren met de zorg voor een naaste? Maak dan gebruik van onze ondersteuning en ga aan de slag met de werkbladen.
Mantelzorgers die lang en intensief zorgen, bezuinigen vaak als eerste op hun hobby’s en sociale contacten; het werk en de zorg hebben prioriteit. Zij gebruiken vakantiedagen vaak voor zorgtaken en niet om bij te tanken. Te weinig rust en ontspanning kan mentale klachten veroorzaken en uiteindelijk tot een burn-out leiden.
Bij 44% van de mantelzorgers is de leidinggevende niet op de hoogte en 26% praat niet over de mantelzorgsituatie met directe collega’s. Daarnaast zegt 51% niet te weten welke ondersteuningsmogelijkheden er zijn bij de werkgever. Maar bespreken loont: 86% komt tot goede oplossing met leidinggevende.
Als organisatie kun je in aanmerking komen voor de erkenning ‘Mantelzorgvriendelijke werkgever’. De erkenning is geen certificaat of keurmerk, maar een blijk van waardering. Het is een bevestiging dat de organisatie aandacht heeft voor het combineren van werk en mantelzorg. De Provincies Drenthe en Zuid-Holland hebben deze erkenning al. En met hun 389 andere organisaties.
In 2014 heeft de provincie Drenthe de erkenning ‘Mantelzorgvriendelijke werkgever’ gekregen van Werk&Mantelzorg. Aanleiding om met dit thema aan de slag te gaan was een werknemersenquête. Hieruit bleek dat mantelzorg bij veel medewerkers behoorlijk speelde.
Roelie van Guldener, mantelzorgcoördinator van de provincie Drenthe: “Vaak onbekend bij collega’s en leidinggevenden. Medewerkers met mantelzorgtaken zoeken niet zo snel hulp. Tot het ze té veel wordt en ze bijvoorbeeld uitvallen. Of erger nog, een burn-out krijgen. Het is belangrijk om vroegtijdig te signaleren en mantelzorg bespreekbaar te maken. Dit kan worden bereikt door bewustwording en (h)erkenning te creëren bij alle partijen.”