Werk & Mantelzorg

Op weg naar mantelzorgvriendelijke organisaties in de provinciale sector. A&O ondersteunt daarin.

Home » Thema’s » Organisatiecultuur » Werk & Mantelzorg

Mantelzorg bespreekbaar maken

Een op de vier werknemers zorgt voor een hulpbehoevend familielid, vriend of buur. Zij zijn mantelzorger. Aandacht, begrip en meedenken met de werk-privé balans verhoogt de vitaliteit en loyaliteit van medewerkers en voorkomt verzuim. Bovendien draagt mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid bij aan een aantrekkelijk werkgeverschap op de arbeidsmarkt.

De balans houden, is voor medewerkers met mantelzorgtaken vaak een uitdaging. Dit vraagt om afstemming tussen werkgever en werknemer, maar ook tussen de collega’s onderling. Het blijkt nog niet vanzelfsprekend dat leidinggevenden en medewerkers met elkaar in gesprek gaan over het onderwerp. En dat terwijl alleen al het bespreekbaar maken, verzuim kan voorkomen. Organisaties die samen met hun medewerkers naar oplossingen zoeken, ervaren meer vitaliteit, loyaliteit en tevredenheid op de werkvloer.

Aandacht voor mantelzorgers verhoogt vitaliteit en loyaliteit en voorkomt verzuim.

Wat kun jij doen?

Wil jouw organisatie een aantrekkelijke werkgever zijn voor mantelzorgers, zodat medewerkers met mantelzorgtaken binnen de provinciale sector, hun werk beter kunnen combineren met de zorg voor een naaste? Maak dan gebruik van onze ondersteuning en ga aan de slag met de werkbladen. Samen met de Stichting Werk&Mantelzorg ondersteunen wij op deze wijze provincies en partijen bij de cao om met het thema werk en mantelzorg aan de slag te gaan in de eigen organisatie.

Goed om te weten

Mantelzorgers die lang en intensief zorgen, bezuinigen vaak als eerste op hun hobby’s en sociale contacten; het werk en de zorg hebben prioriteit. Zij gebruiken vakantiedagen vaak voor zorgtaken en niet om bij te tanken. Te weinig rust en ontspanning kan mentale klachten veroorzaken en uiteindelijk tot een burn-out leiden.

Taboe op bespreekbaarheid

Bij 44% van de mantelzorgers is de leidinggevende niet op de hoogte en 26% praat niet over de mantelzorgsituatie met directe collega’s. Daarnaast zegt 51% niet te weten welke ondersteuningsmogelijkheden er zijn bij de werkgever. Maar bespreken loont: 86% komt tot goede oplossing met leidinggevende.

Bekijk aanbod
21-van-de-werknemers-combineert-zijn-of-haar-baan-met-mantelzorgtaken-24-van-de-vrouwen-en-16-van-de-mannen-combineert-werk-met-mantelzorg