Home » Eens per maand een marathon – het verhaal van Serge

Eens per maand een marathon

het verhaal Serge

Serge van Toorenburg, business controller bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, loopt eens per maand een marathon of soms nog verder. Hoe is dit zo ontstaan, wat brengt dit hem en hoe past hij het geleerde toe in zijn dagelijks werk? A&O sprak met Serge over zijn bijzondere hobby.

Serge werk

November 2023 – Eens per maand een marathon lopen. Dat klinkt heel extreem. Maar volgens Serge van Toorenburg valt dat best mee. “Er zijn ook mensen die iedere week een marathon lopen of afstanden van boven de 100 kilometer,” relativeert hij. “Ik loop op een lage hartslag, dus het is niet zo slopend voor je lijf. Je lichaam en je geest wennen eraan. Als je goed getraind bent, blijft het nog altijd een lichamelijke opgave, maar wordt het voor een heel groot deel ook een mentaal spelletje. En dat trok mij wel aan: hoe ga ik om met tegenslagen en waar liggen mijn grenzen? Dat maakt het interessant.”

En die grenzen is Serge wel tegengekomen. “Zeker in het begin, toen ik na jaren het hardlopen weer oppakte. Ik ging trainen bij een loopgroep en werd ook gestimuleerd om af en toe een wedstrijdje te doen. Ik heb alle bekende fouten gemaakt. Ik vond het heel leuk, maar wilde teveel en te snel. En dan zegt het lijf: dat doen we niet. Ik raakte regelmatig geblesseerd.”

Serge is het toen anders gaan aanpakken. “Ik heb een boek gekocht over hartslagtrainingen en toen ben ik gaan trainen op lage hartslag. Het kost je wel een paar maanden voor je tien kilometer aaneengesloten kunt rennen op lage hartslag, maar je bouwt er een groot duurvermogen mee op en hebt veel minder kans op blessures,” vertelt hij. “In coronatijd ging ik met vrienden trainen voor de Airborne Freedom Trail. Dat is geen wedstrijd, maar een prestatietocht om de Slag om Arnhem te herdenken. Dat is heel indrukwekkend. Vijfenveertig kilometer onverhard en over heuvelachtig terrein was zwaar, maar ik was vrij snel hersteld. Dus ik wilde deze trainingsmethode graag voortzetten. En dat ging zo goed dat ik dacht: laat ik de uitdaging aangaan om iedere maand een marathon te lopen. Ik was benieuwd of mijn lichaam dat aankon en of ik dat ook mentaal aan zou kunnen. Samen met een loopmaat van mij doe ik dat nu nog steeds en de teller staat een aantal jaar later inmiddels op ruim 30 marathons. Vaak maken we zelf een route, maar regelmatig doen we ook mee aan trailruns. Die zijn niet zo massaal als de bekende marathons, je loopt door prachtige gebieden en er staat niemand met een stopwatch.”

Als Serge bekijkt hoe hij het marathonlopen heeft aangepakt, dan ziet hij wel een parallel met hoe hij werkt. “Het zou ook raar zijn als dat anders zou zijn,” zegt hij lachend. “Ik werk ruim een jaar bij de omgevingsdienst en het was wel een hele overstap van mijn vorige werkgever waar ik vijftien jaar heb gewerkt naar een voor mij nieuwe en complexe organisatie zoals de Omgevingsdienst. Als ik ergens aan begin kijk ik naar het einddoel, verzamel de informatie die nodig is en benoem ik verschillende tussendoelen. Hierdoor wordt het voor mij in ieder geval realistischer en acceptabeler. Daarna kijk ik hoe ik effectiever en efficiënter kan worden.”

Serge hardlopen

Iedere stap brengt mij dichter bij mijn doel.

En zo geldt het ook voor hoe hij grote projecten aanpakt. “Projecten duren soms wel meerdere jaren en dan is de finish nog ver weg. Je weet bij voorbaat al dat er veel tijd en energie in gaat zitten en dat het onderweg ergens tegen zal zitten. Misschien gaat het project nog wel langer duren en het risico bestaat zelfs dat het project de eindstreep niet haalt. De moed zakt je bij voorbaat al in de schoenen als je het hele project probeert te overzien, net als bij een marathon of ultra,” vertelt Serge. “Om overzicht en de juiste energie te behouden, verdeel je het project onder in stapjes, waarbij je weet: iedere stap brengt mij dichter bij mijn doel. Dat doe ik ook bij een marathon of een ultra. Je telt de kilometers af tot de volgende verzorgingspost, of de resultaten van het volgende deelproject. Dat is een andere mindset dan wanneer je denkt, ik moet dat hele eind nog. Als je korte afstanden loopt, dan is de kans op tegenslagen natuurlijk minder groot. Maar bij een lange afstand heb je altijd dingen die tegenzitten. Er zijn meer variabelen, meer uitdagingen. Welke kleding en schoenen heb je nodig voor het terrein waarin je loopt? Heb je voldoende eten en drinken mee? Wat doet het weer de komende uren en is de route uitgezet of moet ik zelf navigeren? En dat is met het werk ook zo. Er komen allemaal onverwachte dingen op je af, veranderingen, weerstand, waar je mee om moet gaan. Het volbrengen van (ultra)lange afstanden geeft vertrouwen dat je dingen die je vooraf niet voor mogelijk hield, wel kunt doen. Het maakt je flexibeler in je denken naar oplossingen. Het maakt je sterker.”

Serge vindt het belangrijk dingen te doen die hij leuk vindt en soms van de gebaande wegen af te wijken. Zowel privé als in zijn werk. “Gewoon geïnteresseerd zijn in de dingen die om je heen gebeuren, ook buiten je reguliere werk om.” Serge volgt bijvoorbeeld webinars die niet specifiek met zijn vakgebied te maken hebben, zoals het webinar met Hans van Breukelen van A&O Provincies. “Een interessant webinar waar Hans vertelt over zijn successen en tegenslagen en wat echt belangrijk voor hem is. Vaak gaat het om de weg ergens naar toe en niet om het einddoel zelf. De herinneringen aan de route zijn mooier dan de beker in de kast. Dat is net als met hardlopen: we zoeken een mooie route of we maken er zelf één. Onderweg lopen we door de prachtige natuur die Nederland rijk is, mopperen we op het weer, maar zijn we vooral dankbaar dat we dit mogen en kunnen doen. Vaak neem ik ook een cameraatje mee onderweg en dan maak ik een filmpje, zodat anderen ook kunnen zien hoe mooi deze sport is.”

Als Serge nog iets zou willen meegeven dan is het wel dit: “Zorg dat je een passie hebt in je leven, of dat nou muziek maken, knutselen of in mijn geval sporten is. Als je iets echt leuk vindt en dat veel en voor langere tijd doet, dan geeft dat genoeg energie om problemen op te lossen en hiervan te leren. Het geeft voldoening en vertrouwen dat je dingen voor elkaar kunt krijgen die je niet voor mogelijk had gehouden. Gebruik deze vaardigheden dan ook in je dagelijks leven. Je zal zien dat dit werkt. Zoek iets wat bij je past en ga ervoor. Houd vol en weet dat iedere stap je dichter bij je doel brengt, hoe ver dat doel ook mag zijn.”

Meer verhalen

Wat is jouw verhaal?

Regelmatig horen we bij A&O Provincies bijzondere verhalen van medewerkers. Bijvoorbeeld ervaringsverhalen over hoe een bepaalde stap of keus heeft geleid tot een verandering van koers waardoor iemand is gekomen tot waar hij/zij/hun nu is. Of verhalen over wat iemand nodig heeft om mee te kunnen draaien of waar iemand werkplezier uit haalt.

 

Deze verhalen inspireren enorm! Daarom zijn we op zoek naar medewerkers binnen de provinciale sector die hun verhaal willen vertellen. Dus wil jij ook andere medewerkers inspireren met jouw verhaal? Laat het ons weten!

Leuk dat je je verhaal met ons wilt delen!