De Harrie Helpt Training
de ervaring van Nanny
Nanny Faber, regisseur en omgevingsmanager bij de provincie Groningen, volgde in oktober 2020 de Harrie* Helpt training die werd georganiseerd door het A&O-fonds Provincies in samenwerking met CNV Jongeren. Nanny begeleidt al bijna vijfentwintig jaar mensen met een arbeids-beperking bij de provincie, maar ze heeft zeker nog wat opgestoken tijdens de training.
De mens centraal
Januari 2021 – Tijdens de Harrie Helpt training staat de mens centraal. Dat was voor Nanny Faber een hele opsteker. “Ik werd bevestigd in de dingen die ik de afgelopen twintig jaar een beetje zelf heb uitgevogeld. En dat is fijn, want daarin heb ik me af en toe best eens eenzaam gevoeld,” vertelt ze. “Er wordt vaak in instrumenten gedacht, maar daar gaat het juist niet om. Dat is wel geregeld. Maar wat heeft iemand met een arbeidsbeperking nodig om volwaardig aan het werk te kunnen deelnemen? En hoe zorg je ervoor dat iemand zich op zijn gemak voelt? Er was niemand in de organisatie die me kon zeggen hoe ik dat kon oplossen.”
Een mooi hulpmiddel is de balanskaart. Hierop kan de medewerker aangeven hoe collega’s en de leidinggevende het beste met hem/haar kunnen omgaan. “Soms doen mensen bepaalde dingen en daar vinden we dan wat van, want je hebt altijd je eigen waarden en oordelen,” zegt Nanny. “Als iemand bijvoorbeeld ‘s ochtends nooit goedemorgen zegt, dan denk je, wat is dat voor iemand. Maar als je in gesprek gaat, kom je erachter waarom iemand dat niet zegt. Bijvoorbeeld omdat hij of zij zo uitgeput is van de reis naar het werk dat hij eerst moet bijkomen. Deze kaart werkt heel goed bij bijvoorbeeld mensen uit het autistisch spectrum die het lastiger vinden om dingen te benoemen. Maar ik denk dat dat soort gesprekken sowieso heel goed zijn, voor iedereen. Je krijgt meer begrip voor elkaar.”
Het is als Harrie heel belangrijk om je eigen rol in de gaten te houden en dat vond ik heel verhelderend tijdens de training.
Weerbaar maken
Een van de mooie aspecten van Harrie zijn, is dat je mensen kunt begeleiden in hun weg naar zelfstandigheid, vindt Nanny. “Dat is af en toe best lastig. Als je een beperking hebt, ben je in Nederland al gelabeld voordat je aan het werk gaat, anders krijg je geen begeleiding. En dat is vaak ook een belemmering om gewoon mee te kunnen draaien. In de training is veel aandacht voor hoe je mensen weerbaarder kunt maken, zodat ze uiteindelijk zelfstandig verder kunnen en geen begeleiding meer nodig hebben, op wat praktische zaken na dan.”
Het is daarbij als Harrie heel belangrijk om je eigen rol in de gaten te houden. “En dat vond ik heel verhelderend tijdens de training,” zegt Nanny. “Wat doe je bijvoorbeeld als ouders meekomen naar een sollicitatiegesprek, omdat ze hun kind niet kunnen loslaten. En wat als iemand een schuldenprobleem heeft, omdat er iets met de toeslagen niet goed is gegaan. Dat kun jij niet oplossen, dat hou je niet vol. Je hebt ook je gewone werk en er zijn bovendien mensen die hier veel meer vanaf weten. Maar je kunt daar gemakkelijk in doorschieten, dus het was goed dat ik hierop werd gewezen.”
Kennis bij de organisatie
Het is belangrijk dat er binnen een organisatie op een open manier gekeken wordt naar wat iemand kan. “Dat een afdelingshoofd niet zegt: jij bent gehandicapt, dus dat kun jij niet. Dat heb ik meegemaakt,” vertelt Nanny. “Ik ben zelf ook begonnen op een werkervaringsplaats. Ik weet dus dat het zijn voordelen heeft om zo binnen te komen. Maar het is wel belangrijk dat het daarna niet blijft hangen. Iedereen heeft een persoonlijk ontwikkelplan. En dat geldt natuurlijk ook voor deze mensen. Het zou niet uit moeten maken of je wat extra’s nodig hebt. En er kan tegenwoordig zoveel.”
Nanny denkt dat het goed is als de Harrie Helpt training een vast onderdeel zou zijn van de leiderschapstoolbox van de manager. “Dan kunnen ze zich beter verplaatsen. En ook ervaren wat dat voor wereld is. Het is namelijk helemaal geen enge of bedreigende wereld. Mijn ervaring is ook wel dat managers best willen, maar vaak niet weten hoe.”
Community en certificaat
Als je de training hebt afgerond, kun je lid worden van de Harrie Community. Een besloten platform. “Dat vind ik heel interessant,” zegt Nanny. “Iets waar ik nu met het thuiswerken bijvoorbeeld tegenaan loop, is hoe we mensen met een visuele handicap kunnen betrekken bij organisatieontwikkelingen. Alle communicatie verloopt nu via Teams. Hoe kun je daar dan je opmerkingen kwijt als je niet goed kunt zien? Het is eigenlijk dezelfde vraag die je voor ieder ander zou stellen: er is een probleem, hoe lossen we het op? Het is heel fijn als je dit in zo’n community kunt uitzetten.”
Tot slot zegt Nanny dat de training ook helpt om het onderwerp bespreekbaar te maken. “Je wordt een gecertificeerd Harrie. Omdat je die training hebt gedaan én omdat je dat certificaat hebt, heb je net iets meer credits bij je collega’s om dingen onder de aandacht te brengen. Anders is het toch een beetje van, daar komt zij weer met haar stokpaardje. Nu kan ik beter uitleggen wat het is.”
*Harrie is de personificatie van de ideale collega-werknemer die begeleiding op de werkvloer geeft aan werknemers met een arbeidsbeperking. Harrie staat voor: Hulpvaardig-Alert-Realistisch-Rustig-Instruerend-Eerlijk.
Meer verhalen
Wat is jouw verhaal?
Regelmatig horen we bij A&O Provincies bijzondere verhalen van medewerkers. Bijvoorbeeld ervaringsverhalen over hoe een bepaalde stap of keus heeft geleid tot een verandering van koers waardoor iemand is gekomen tot waar hij/zij/hun nu is. Of verhalen over wat iemand nodig heeft om mee te kunnen draaien of waar iemand werkplezier uit haalt.
Deze verhalen inspireren enorm! Daarom zijn we op zoek naar medewerkers binnen de provinciale sector die hun verhaal willen vertellen. Dus wil jij ook andere medewerkers inspireren met jouw verhaal? Laat het ons weten!