Weginspecteur met plezier
het verhaal Colinda
Colinda Prins, weginspecteur bij de Provincie Utrecht, eindigde in 2022 als vijfde op de lijst van de Ambtenaar van het Jaar. A&O Provincies wilde graag weten wat haar zo’n bijzondere ambtenaar maakt en sprak met Colinda over haar werk en het plezier dat ze daarin heeft.
Juli 2023 – Zo heel lang werkte Colinda nog niet bij de Provincie Utrecht, toen ze geconfronteerd werd met de valwind in Leersum in juni 2021 op het moment dat zij dienst Incident Management had. Zelf noemt ze dit de allergrootste klapper die ze in haar werk heeft meegemaakt bij de provincie. “Het was niet leuk voor de mensen, maar om te werken, dat was echt heel bijzonder,” vertelt ze. “We kregen de melding van de verkeerscentrale dat er stormschade was bij de rotonde in Leersum. Ik ging op de oproep af en toen ik in Leersum aankwam, wist ik niet wat ik zag. Ik moest slalommend tussen alle bomen door, kilometers lang.”
Colinda was als weginspecteur van de Provincie Utrecht als eerste ter plaatse en moest overzicht krijgen wat er precies aan de hand was. “Ik ben door het hele incidentengebied gereden om te kijken wat ik nodig had aan materialen en collega’s. Er waren lichtmasten uit de grond gerukt en er was veel schade aan het wegmeubilair. En er was ook paniek.” Ze werd betrokken bij het CoPI-overleg (Commando Plaats Incident) met brandweer, politie, GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) en burgemeester. “Dat duurde tot ’s nachts 24:00 uur. Daarna hebben we nog met collega-weginspecteurs geschouwd of alle gevaarlijke punten veilig waren. ’s Ochtends om 8 uur waren we weer aanwezig. We regelden het verkeer; alleen hulpverleningsverkeer, kranen en de machines van bosbouw mochten naar binnen. We hebben omleidingen uitgezet en tekstwagens geplaatst. Dit alles ging in samenspraak met alle ketenpartners. Het was zo’n goede samenwerking onderling. Ondanks dat mensen een vrij weekend hadden, kwamen ze extra terug. Dat maakte me enorm trots.”
De weginspecteur die als eerste aankomt bij een incident, is automatisch het aanspreekpunt, die heeft de leiding. “Het is heel bijzonder dat de collega’s dan luisteren naar jou,” zegt Colinda. “Het is niet iets wat je vaak meemaakt, het is toch improviseren. Maar je gaat samen voor het mooie resultaat. Die samenwerking het hele weekend met elkaar, dat was fantastisch. Gewoon de chemie onderling, het ontzag dat je voor elkaar hebt, het respect.” Uiteindelijk was Colinda met haar team klaar, de provinciale wegen waren schoon. “Toen hebben we met elkaar de gemeente Utrechtse Heuvelrug het hele weekend geassisteerd. Je zorgt gewoon dat het werk gedaan wordt.”
Het is je werk, maar die complimenten maken wel duidelijk dat je wordt gezien.
“Het mooiste compliment voor mij was wel wat mijn teamleider op maandagochtend tegen me zei: ‘toen ik wist dat jij ter plaatse was, wist ik wel dat het goed kwam.’ Dat zijn wel woorden die me bijblijven. En we kregen een cadeaubon en daar heb ik een mooi sieraad voor gekocht. Mijn werkarmband. We zijn echt wel gewaardeerd voor wat we hebben gedaan. Het is je werk, maar die complimenten maken wel duidelijk dat je wordt gezien. Dat doet wel wat.”
Het mooie aan het werk als weginspecteur is dat je werk doet wat ertoe doet, volgens Colinda. “Nu met dit incident, maar zo is er natuurlijk veel meer. Ook bijvoorbeeld losse stoeptegels, of boomstronken in de fietspaden. Of geluidsoverlast. Je probeert altijd mee te denken met de burger. Laatst kregen we bijvoorbeeld een melding van een moeder dat de oversteektijd bij een stoplicht te kort was voor haar kinderen. Dat zijn we gaan meten en toen hebben we hem met twee seconden verlengd. Dan ben je heel concreet bezig.”
Wat Colinda ook plezier in haar werk geeft, is dat het heel divers is. “We hebben een heel breed takenpakket,” zegt ze. “We staan burgers te woord. We denken mee over de veiligheid. Beoordelen aanvragen voor kabels en leidingen. We controleren verkeersmaatregelen. Zitten er zwammen op de bomen? Is er goed gestrooid in de winter en is de weg goed schoon geploegd? Zitten er geen gaten in de weg? Als er wateroverlast is, dan heb je de materialen in de bus liggen om het – indien mogelijk – te verhelpen. Geen dag is hetzelfde. Ik hou daarvan. Ik kom van het platteland, dus misschien heeft dat er ook mee te maken. Thuis moest ik altijd aanpakken.”
“Het wordt erg gewaardeerd als je eigen initiatief toont,” zegt Colinda. “Als je bijvoorbeeld verbeterpunten langs de weg ziet, zoals groen dat over het fietspad hangt, mag je die aandragen. Het is echt van jezelf. En we kunnen meedenken over een planstudie voor een nieuwe weg. Bijvoorbeeld over het mountainbike pad waar de fietsers de provinciale weg oversteken. Hoe zorgen we dat dat veilig is.”
Voor persoonlijke ontwikkeling is alle ruimte. “Dat wordt echt gestimuleerd. Als je je vragend opstelt, dan kom je wel verder. Gewoon jezelf zijn en elkaar helpen. Learning on the job. Het is hier gemoedelijk, warm, persoonlijk en er is belangstelling voor elkaar, dus dat voelt veilig. Ik kan hier mezelf zijn en zit echt op mijn plek. En dat komt mijn werk én mijn werkplezier zeker ten goede.”
Meer verhalen
Wat is jouw verhaal?
Regelmatig horen we bij A&O Provincies bijzondere verhalen van medewerkers. Bijvoorbeeld ervaringsverhalen over hoe een bepaalde stap of keus heeft geleid tot een verandering van koers waardoor iemand is gekomen tot waar hij/zij/hun nu is. Of verhalen over wat iemand nodig heeft om mee te kunnen draaien of waar iemand werkplezier uit haalt.
Deze verhalen inspireren enorm! Daarom zijn we op zoek naar medewerkers binnen de provinciale sector die hun verhaal willen vertellen. Dus wil jij ook andere medewerkers inspireren met jouw verhaal? Laat het ons weten!