Themadag banenafspraak, projectleiders aan het woord
Op 16 mei 2024 vond in Groningen een landelijke themadag plaats voor projectleiders Garantiebanen uit alle provincies, georganiseerd door de provincie Groningen in samenwerking met het A&O fonds provincies. De bijeenkomst was gericht op het uitwisselen van ervaringen rond participatiebanen en banenafspraken door de afgevaardigden uit diverse provincies, zoals Drenthe, Noord-Holland, Fryslân en Overijssel. Het doel van de dag was om gezamenlijk te leren van elkaars successen en uitdagingen, en zo ook adviezen op te stellen voor hogere bestuurslagen, zoals de provincie-secretarissen en het bestuur van het A&O-fonds.
Open Gesprekken en Ervaringen
De themadag begon met open gesprekken over vooraf opgestelde vragen, waardoor deelnemers vanaf het begin actief betrokken waren. Deze gesprekken vormden de basis om direct de belangrijkste punten en uitdagingen aan te kaarten en leverden waardevolle inzichten op. Punten die hierbij naar voren kwamen waren onder andere het belang van het duidelijk krijgen van de ondersteuningsbehoeften van de participanten en intensieve begeleiding bij de start van het werk. Ook is gekeken naar belemmerende factoren, zoals onrust in de organisatie (bijvoorbeeld door reorganisaties) maar ook vooroordelen over de participant of over diens beperking.
Ervaring uit Fryslân
Bieneke Veuger-Köhler van de Provincie Fryslân benadrukte het belang van dergelijke bijeenkomsten en themadagen: “Wat mij opviel is dat je soms een beeld hebt en een ander dan net met een andere uitleg jou ook kan verwonderen in de wijze waarop je tegen dingen aan kunt kijken. Dat is vooral ook het belangrijkste van zo’n themadag, dat je elkaar meeneemt in hoe je tegen dingen aankijkt. Misschien is het gewoon je eigen aanname die je hebt. En op het moment dat iemand anders dan net even op een andere manier ernaar kijkt, leert dat jou ook weer hoe je dingen kan doen. Vooral met deze doelgroep dat iedere situatie anders is en dan is het juist heel mooi om te kijken van nou hoe doe jij dat dan. Dat had dan vooral met succesfactoren en belemmeringen te maken. Dat is mooi om dat met elkaar te delen. Dat is het belangrijkste van zo’n themadag: het uitwisselen van perspectieven en leren van elkaar.” Bieneke kijkt terug op een geslaagde themadag.
Bieneke, is sinds de start van de Participatiewet betrokken bij dit onderwerp en heeft dan ook hart voor de zaak. “Werk geeft mensen zelfvertrouwen en zingeving. Meedoen middels een baan is echt belangrijk gebleken voor mensen hun zelfvertrouwen en zelfwaarden. Het is geweldig om te zien dat mensen op hun plek zitten, vooral als dat met een kleine aanpassing mogelijk is. Het gaat erom dat participanten een duurzame werkplek vinden waar ze zich kunnen ontwikkelen.”
Werkbezoek aan de Rijksuniversiteit Groningen
Een van de hoogtepunten van de dag was het werkbezoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hier kregen de deelnemers een presentatie over de manier waarop de universiteit participatiebanen heeft geïmplementeerd. Verschillende participanten deelden hun persoonlijke verhalen, wat een waardevol inzicht bood in de impact van deze banen op hun leven. Douwe Wilts, een van de participanten en huisdichter, droeg een speciaal gedicht voor dat hij voor deze gelegenheid had geschreven.
Het werkbezoek aan de Universiteit van Groningen was zeer inspirerend. Bieneke geeft aan: “Vaak wordt aan de provincie gevraagd hoe wij dit inrichten, omdat de provincie vaak al verder is op dit gebied. Het is dus leuk om te zien hoe een andere organisatie dat doet. Het geeft energie om te zien hoe dingen lukken.” Bieneke geeft aan dat het geen ideeën zijn die direct gekopieerd kunnen worden, maar vindt het vooral mooi om te zien wat er met het onderwerp gedaan wordt en hoe een instantie als de Universiteit van Groningen hier mee omgaat, ook is het weer een succesverhaal om te kunnen meenemen en delen. Soms heb je kandidaten en je gunt ze de wereld maar ze passen niet bij jouw organisatie, nou weet je dan is het leuk om dit soort voorbeelden te zien om daarmee ook anderen weer mee op weg te helpen.
Inspiratie uit Noord-Holland
Pascalle Beekman en Yvonne Wuck, coördinatoren Participatiewet en Stages uit Noord-Holland, waren ook aanwezig bij de themadag. Pascalle, met jarenlange ervaring in dit werk, vond het middagprogramma bij de Universiteit van Groningen bijzonder informatief. “Het was geweldig om te zien hoe een andere organisatie dit aanpakt. Het geeft energie en nieuwe ideeën.”
Yvonne vond de dag vooral inspirerend. “Het woord dat in mij opkomt als ik terugdenk aan de themadag is inspiratie. We hebben veel geleerd van elkaar en het was fijn om samen te zijn met mensen die dezelfde passie delen voor participatiebanen.” Pascalle noemde het woord verbindend, waarbij je van elkaar kon leren. “Het is fijn om met mensen samen te zijn en te sparren, die allemaal hetzelfde belang dragen”.
Pascalle en Yvonne zijn trots op de 40 participanten die zij momenteel begeleiden, waarvan tweederde al een vaste aanstelling heeft. “Het is onze taak om functies zo passend mogelijk te maken voor participanten. Iedereen verdient het om mee te doen, naar vermogen.” Beide omschrijven de groei en dankbaarheid die ze ervaren bij de participanten en die hun werk zo waardevol maakt. We koppelen cv’s aan mogelijke werkplekken en houden een vinger aan de pols bij lopende trajecten. Het is balanceren tussen de belangen van de participanten en die van de organisatie.” Binnen hun eigen provincie zijn de participatiebanen al goed ingericht, maar je kan altijd doorgaan met verbeteren en leren. Zelf zijn zij heel erg trots op het feit dat participanten niet anders worden benaderd binnen de provincie. Zij maken deel uit van het team, hebben dezelfde rechten en ook hetzelfde salaris als hun collega’s. Er wordt geen onderscheid gemaakt, wat bij andere organisaties nog weleens het geval is. De participanten zijn gewoon collega’s die erbij horen en hetzelfde worden gewaardeerd. Hoe meer succesverhalen er worden verzameld, hoe meer anderen ook zullen inzien welke meerwaarde de participanten kunnen hebben. Pascalle en Yvonne doen er alles aan om ervoor te zorgen dat “Onbekend maakt onbemind” niet langer opgaat, en dat er aandacht is voor dit onderwerp binnen hun organisatie en daarbuiten. Een themadag versterkt niet alleen deze boodschap, maar maakt het ook een punt waar je gezamenlijk als ambassadeurs mee bezig bent en aandacht voor vraagt.
Succesverhalen Delen
Een belangrijk aspect van de themadag was het delen van succesverhalen. Bieneke, Pascalle en Yvonne waren het erover eens dat het horen van positieve ervaringen van andere provincies en organisaties hen inspireerde en motiveerde. “Het is mooi om te zien dat onze inspanningen vruchten afwerpen en dat participanten zich gewaardeerd voelen,” zei Bieneke. “Dit soort verhalen helpen ons om het belang van participatiebanen onder de aandacht te brengen en verder uit te bouwen.”
Toekomstige Stappen
Bieneke hoopt dat de opgedane kennis en inspiratie niet alleen de aanwezigen ten goede komt, maar ook verder verspreid wordt binnen de provincie en daarbuiten. “Je wil dingen voortzetten en uitbouwen en duurzaam bezig zijn. Daarbij is het belangrijk om altijd aan te stippen hoe belangrijk het is om te voldoen aan die banenafspraak en om daar voldoende inzet voor te hebben. Want op het moment dat dat bij andere bestuurslagen geen topic is, dan kan het zomaar zijn dat zij een ander besluit nemen. Dus je moet zorgen dat zij de belangrijkheid daarvan inzien.”
Yvonne en Pascalle benadrukten dat zij altijd openstaan voor verbetering en verdere ontwikkeling van hun programma’s. “We hebben al veel bereikt, maar er is altijd ruimte voor groei,” zei Pascalle.
Een Poëtisch Slot
De dag werd afgesloten met een ontroerend gedicht van Douwe Wilts, dat de symboliek van participatie en inclusie prachtig weergaf. Zijn woorden resoneerden met alle aanwezigen en onderstreepten de gezamenlijke inspanning om inclusieve werkplekken te creëren.
Begin
ik meet de baan
tussen niets en mijn werk
en schat de length
op 802 meter, schier
onoverbrugbaar, en toch
kan het aanraken
onzichtbare handen willen ons versmelten
en person de brug samen
we ontmoeten elkaar in het midden
baren een nieuwe werkplek
en hangen ons slot aan de spijlen
Douwe Wilts, 16 mei 2024
Meer verhalen
Wat is jouw verhaal?
Regelmatig horen we bij A&O Provincies bijzondere verhalen van medewerkers. Bijvoorbeeld ervaringsverhalen over hoe een bepaalde stap of keus heeft geleid tot een verandering van koers waardoor iemand is gekomen tot waar hij/zij/hun nu is. Of verhalen over wat iemand nodig heeft om mee te kunnen draaien of waar iemand werkplezier uit haalt.
Deze verhalen inspireren enorm! Daarom zijn we op zoek naar medewerkers binnen de provinciale sector die hun verhaal willen vertellen. Dus wil jij ook andere medewerkers inspireren met jouw verhaal? Laat het ons weten!