De Harrie Helpt Training
de ervaring van Suzanne
Suzanne Meijers is coördinator participatie bij de provincie Limburg en heeft in november 2020 de online Harrie* Helpt Training gevolgd, vooral omdat ze wilde kennismaken met de training. Ze had de training onder de aandacht gebracht bij alle Harries binnen haar provincie en Limburg was dan ook goed vertegenwoordigd. En dat leverde haar verrassende inzichten op.
Januari 2021 – “Naast dat ik het altijd leuk vind om met dit onderwerp bezig te zijn en iets te leren, was voor mij echt het doel van de training om te kijken: wat hebben we eraan. Zo ben ik de training ingegaan. En toen we met zoveel mensen uit de provincie waren, en ze gelijk al ervaringen gingen delen, kwam ik erachter hoe belangrijk dat is. We zijn aan de voorkant altijd heel voorzichtig met privacy van de medewerker uit de doelgroep en de Harries zoeken elkaar dan ook niet zo snel op. Sterker nog, tijdens de training bleek dat mensen van elkaar niet wisten dat ze Harrie waren, terwijl sommigen echt bijna dagelijks contact met elkaar hebben. Super natuurlijk, want dan is ons doel van privacy gelukt. Maar van de andere kant vergeet je wel de Harrie hierin.
Dus daar willen we wel een vervolg aan gaan geven. Bijvoorbeeld eens in de twee maanden bij elkaar gaan zitten om gewoon eens te vertellen: waar loop je tegenaan, wat gaat er goed, wat vind je leuk. De mensen die een Harrie zijn, doen dit vanuit een bepaald enthousiasme en betrokkenheid. Maar soms hebben ze ook een stukje bevestiging nodig van wat ze kunnen doen en hoe ze dingen kunnen doen.
Een opstapje naar meer.
Dat iemand een Harrie wordt, is vaak een heel natuurlijk proces. We wijzen niet direct iemand als Harrie aan, hoewel we in het begin wel aan de afdeling vragen wie de begeleider wordt. Wat ik daarom ook heel interessant vond was het functieprofiel. Daar staat heel goed in omschreven van wat is nou een Harrie, wat zoek je in iemand, en wat verwacht je van een Harrie. Dat biedt ook mooie handvatten voor een leidinggevende.
Ik hoorde van de Harries terug, dat ze de training heel waardevol vonden. Onze provincie is ook in beweging en er komt een Limburgacademie, een digitaal platform met opleidingen. Daar zie ik ook wel mogelijkheden voor de Harrie Helpt Training.
Kortom: de training is echt een opstapje naar meer.”
*Harrie is de personificatie van de ideale collega-werknemer die begeleiding op de werkvloer geeft aan werknemers met een arbeidsbeperking. Harrie staat voor: Hulpvaardig; Alert; Realistisch; Rustig; Instruerend en Eerlijk.
Meer verhalen
Wat is jouw verhaal?
Regelmatig horen we bij A&O Provincies bijzondere verhalen van medewerkers. Bijvoorbeeld ervaringsverhalen over hoe een bepaalde stap of keus heeft geleid tot een verandering van koers waardoor iemand is gekomen tot waar hij/zij/hun nu is. Of verhalen over wat iemand nodig heeft om mee te kunnen draaien of waar iemand werkplezier uit haalt.
Deze verhalen inspireren enorm! Daarom zijn we op zoek naar medewerkers binnen de provinciale sector die hun verhaal willen vertellen. Dus wil jij ook andere medewerkers inspireren met jouw verhaal? Laat het ons weten!