Erkenning ‘Mantelzorgvriendelijke organisatie’
DCMR Milieudienst Rijnmond
Gemiddeld één op de vier werknemers combineert werk met mantelzorgtaken en dat aantal zal in de komende jaren steeds verder groeien. Toch zijn deze mantelzorgers voor een organisatie vaak niet zichtbaar. Voor DCMR Milieudienst Rijnmond reden om stappen te zetten om een mantelzorgvriendelijke organisatie te worden, zodat het onderwerp makkelijker bespreekbaar wordt. DCMR ontving op 24 november hiervoor de erkenning uit handen van A&O-fonds Provincies en Stichting Werk & Mantelzorg.
“Ik ben heel blij met dit moment,” zegt Erik Brekelmans, HR-manager. “Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit zijn echt onderwerpen die voor ons belangrijk zijn. We willen ervoor zorgen dat de verantwoordelijkheden die iedereen heeft in het leven, zo goed mogelijk kunnen worden uitgevoerd. We merken dat gesprekken hierover aan de voorkant, ervoor zorgen dat mensen niet overbelast raken. Als je weet wat er speelt bij iemand, kun je daar beter op anticiperen. Mantelzorg is daar een belangrijk onderdeel in.”
“Vanaf 2021 zijn wij in samenspraak met A&O-fonds Provincies en Stichting Werk & Mantelzorg aan de slag gegaan met het thema mantelzorg,” vertelt Erik. “Op het moment dat het onderwerp op tafel kwam vanuit het A&O-fonds, was het ook voor mij persoonlijk een thema, en dat gold voor meer van mijn directe collega’s. Het werd onderwerp van gesprek binnen ons team en toen gingen we ook als HR kijken: wat willen we hiermee? Het voelde als een logische stap om dit op te pakken. Ook vanuit het directieteam kregen we alle steun.”
Het moet meer normaal worden erover te praten
Kwartiermaker Marga Drinkwaard, HR-adviseur Vitaliteit en Duurzame Inzetbaarheid, startte het traject met een mail aan alle managers met de vraag: weet je wie de mantelzorgers zijn binnen jouw team? “Veel managers stuurden de mail door aan hun medewerkers, waardoor dus duidelijk was dat ze dat niet wisten,” zegt Marga. Daarna werd besloten om de volgende stap te zetten, een medewerkersonderzoek, specifiek gericht op mantelzorg. “Toen zagen we dat er best een taboe op het thema zat, dat mensen het heel erg bij zichzelf houden. En daarin zat voor mezelf wel veel herkenning, omdat ik zelf ook mantelzorger ben geweest. Je gaat er pas over praten als je eigenlijk al te ver bent gegaan. Terwijl de leidinggevende dan denkt, had het maar eerder gezegd.”
Dat er nu aandacht is voor mantelzorg, heeft betekenis voor de mantelzorgers binnen de organisatie. “Het heeft mij aangezet om in gesprek te gaan over wat voor mogelijkheden er zijn om werk en mantelzorg te kunnen combineren,” zegt een van de medewerkers. “En dan merk je dat het mogelijk is om laagdrempelig een gesprek aan te gaan en afspraken te maken met je leidinggevende. En daarnaast dat DCMR het waardeert dat je ook je persoonlijke omgeving belangrijk vindt.”
Leidinggevende Frank Faber ervaart het ook als heel positief dat er mantelzorg op de kaart is gezet. “Het is namelijk niet het eerste waar je aan denkt in je managersrol,” zegt hij. “Maar het kan best hoog oplopen als mensen het te lang bij zich houden. Daarom is het ook belangrijk om het in het goede gesprek aan te kaarten, gewoon de vraag: hoe gaat het privé en lukt het om je baan te combineren met thuis? We doen dit al heel goed, maar actief op mantelzorg bevragen, deden we misschien nog te weinig. Je moet er wel even tijd voor maken en aandacht voor hebben. Maar het levert je echt wat op.” Frank zegt blij te zijn met de erkening. “Het betekent ook dat je er wat voor moet blijven doen, want je bent nu ambassadeur. Maar dat komt wel goed, dat zit hier wel in de genen.”
“Onze ambitie was dat het meer normaal zou worden om het erover te hebben,” zegt Erik. “Ik vind het mooi te zien dat mensen heel open en betrokken zijn. Dat zegt wel wat over de toekomst. Dit is een mooie stap.”
Meer verhalen
Wat is jouw verhaal?
Regelmatig horen we bij A&O Provincies bijzondere verhalen van medewerkers. Bijvoorbeeld ervaringsverhalen over hoe een bepaalde stap of keus heeft geleid tot een verandering van koers waardoor iemand is gekomen tot waar hij/zij/hun nu is. Of verhalen over wat iemand nodig heeft om mee te kunnen draaien of waar iemand werkplezier uit haalt.
Deze verhalen inspireren enorm! Daarom zijn we op zoek naar medewerkers binnen de provinciale sector die hun verhaal willen vertellen. Dus wil jij ook andere medewerkers inspireren met jouw verhaal? Laat het ons weten!